dissabte, 18 de setembre del 2010

Com s'enganxa i es treballa el porexpan?

La talla en porexpan és una tècnica i material que està facilitant la resolució d'algunes feines escultòriques. El porexpan, també conegut com a suro blanc, és realment un plàstic, conegut com el poliestiré expandit, en el link podeu conèixer la seva composició http://es.wikipedia.org/wiki/Poliestireno_expandido.

Aquest material s'utilitza per construir, fent servir la tècnica de la talla, blocs escultòrics. Aquests elements tallats solen tenir una funció decorativa, escenogràfica o escultòrica. El porexpan ha substituit tècniques més complexes com el cartró pedra en tota l'escultura decorativa. http://es.wikipedia.org/wiki/Cartón_piedra.

El primer problema que trobem quan volem tallar en porexpan és la pròpia forma dels blocs que podem comprar en els comerços. Quan anem a comprar aquest material haurem de tenir en compte tres factors.

1.- La densitat. És impornat comprar densitats altes, de 20 kg/m3 a 30 kg/m3. Si les boles són més petitas, es a dir, densitats altes, facilita una resolució més precisa de la talla.

2.- El gruix de la planxa. Pot ser de 5 a 10 centímetres. També podem encarregar blocs a mida.

3.- Les mides de les planxes. Solen ser de 2000 mm x 1000 mm.

En alguns comerços o empreses podrem comprar blocs de mides i densitats desitjades.



Si el comprem en planxes, el primer problema serà com enganxar-les. Com recordeu, el porexpan és una marca comercial, el seu nom concret és poliestiré expandit i com a tal el tenim a dins de la familia dels termoplàstics o termoelàstics.

Aquest tipus de polímers http://es.wikipedia.org/wiki/Polímero són sensibles a molts tipos de cola que feu servir, ja que els dissolvents que solen fer servir en les coles tenen moltes possibilitats de descomposar el porexpan.

Als comerços especialitzats, venen unes coles d'impacte especials per aquest material ja que les tradicionals fonen el porexpan. Jo no us recomano aquesta opció, ja que en mols casos no dona els resultats esperats. En la foto de dalt, podeu veure com la cola d'impacte per porexpan es separa i no aconsegueix soldar les planxes.




Us recomano que feu servir escuma de poliuretà expandit per enganxar el porexpan http://www.krafft.es/construccion47.html%20-. Els spray tenen un preu accecible, tot i que és difícil que pogueu fer-lo servir múltiples vegades, ja que els conductes per on surt l'escuma queden fàcilment solidificats. Venen dissolvent per reutilitzar-los.







L'escuma s'expandeix per la superfìcie de contacte de les planxes amb molta facilitat. És molt important ajuntar les planxes que han d'estar en contacte, espereu uns 5 minuts. Junteu les planxes amb molta pressió i torneu a separar-les. Amb aquesta operació axafareu l'expansió lliure de l'escuma i la deixareu plana. Torneu a esperar uns 10 m i ajunteu-les per última vegada. L'escuma funcionarà com a una cola d'impacte de molta resistència.














Quan tingueu unides les planxes podeu començar a treballar-les. Podeu tallar el porexpan amb diferents estris. En primer cas trobem les eines que el tallen amb un fil calent. Us adjunto un link que us explica con construir-lo http://tallerdebelenismo.forocreacion.com/.../cortadora-de-porexpan-t53.htm. Si els blocs són molt grans podeu fer un desvast amb motoserra, però lo més normal es tallar-lo amb serres de fuster i perfilar-lo amb raspes. Finalment podeu fer servir papers de vidre.
























En aquesta tècnica poden trencar-se fragments de porexpan o quedar petits forats. Podeu reomplir-los amb massilles.



En alguns casos, voldreu recobrir el porexpan amb resina sola o resina amb fibra de vidre. En aquests casos caldrà pintar el poliestiré expandit amb múltiples capes de pintura plàstica. La raó és la de impermeabilitzar o protegir el porex del poliester, ja que si no el pintessiu el destruiria.





divendres, 3 de setembre del 2010

Els colors dels filtres de les mascaretes



Totes les mascaretes han de tenir un color o combinació de colors que serveix per identificar de quin tipos de gas o partícules ens protegeix.

El color marró serveix pels vapors orgànics, dissolvents i pintures. Aquest és el més important per nosaltres

El color gris son pels gassos i vapors inorgànics, clor i gasos àcids

El color groc es fa servir pels gassos anhidrid sulfurosos

I el verd pels amoniacs

Per saber més coses sobre aquest tema consulteu les seguets webs

http://www.sprl.upv.es/IOP_RF_12.htm

http://www.workershealth.com.au/facts014.html.

dijous, 2 de setembre del 2010

Màscara pels vapors orgànics

L'autoprotecció ha de ser una pràctica interioritzada en el nostre treball. Un dels aspectes que no tenim en compte és la protecció del nostre sistema respiratori. Realitzant motlles i fent còpies solem exposar-nos a una infinitat de materials que, de ben segur, afecten a la nostra salut.

Un dels problemes que podem trobar-nos a l'hora d'escullir una màscara, és saber quins tipus de vapors desprenen els materials que estem treballant. Normalment es divideixen en vapors organics e inorgànics.

Per regla general els materials que treballen, en el nostre ofici, són els orgànics. El Ministeri de Treball té un document que pot servir-nos per ampliar els coneixements sobre el tema http://www.insht.es/InshtWeb/Contenidos/.../MA/MA_032_A98.pdf .

En tots cas cal saber que els poliesters, el poliuretans, els varnissos són de la familia dels orgànics i per tal caldrà comprar masqueretes amb filtres per aquest tipo de vapors.

Jo estic fen servir una de la empresa 3M el model 4000 http://solutions.productos3m.es/.../3M/.../ProductCatalogue/?... - Té un preu de 28.67 €. La meva esta comprada a Jordi Sagristà http://www.jordisagrista.com, però podeu trobar-la a altres comerços.